
De trefwoorden op onze affiche tonen aan dat we verschillende 'lagen' van transformatieve aktie en transformatief bewustzijn willen aanspreken.
Maar wat kunnen we precies verwachten ? Het inhoudelijke programma krijgt stilaan vorm...
Vrijdag:
Onthaal/Soep/DIY sessies (composttoilet bouwen, ...)
bij zonsondergang: paganistisch openingsritueel (voor wie wil)
' s avonds: vuur/ bar
Zaterdag:
9-11u: ontbijt
10-11u: intro (algemeen)
11-13u: filosofisch/theoretisch/maatschappelijk (PRATEN)
13-14u: middageten
14-16u: praktisch/activistisch (DOEN)
17-19u: lichamelijk/spiritueel (VOELEN)
19u: avondeten
's avonds: vuur/muziek/DIY-performance/Big Rona and Sigrid Show
Zondag:
9-11u: ontbijt
11-13u: PRATEN
13-14u: middageten
14u-16u: DOEN
16u-18u: VOELEN
18u: afsluiting + opruimen + nog mogelijkheid om te eten (of nog een dag te blijven en mee op te ruimen)
PRATEN-sessies: ecofeminisme, biocentrisch altruisme en ecologische rechtvaardigheid, klimaatactiekamp, natuurlijk ouderschap, neo-primitivisme, klimaatverandering en groei-weigeraars (FR), community supported agriculture, agro-ecologie en mondiale crisis (FR)...
DOEN-sessies: ecologisch menstrueren, permacultuur, EHBO met kruiden, yurt bouwen, stroboogproject (zie in reactie hieronder voor meer info!), composttoiletten, kaarsen maken en papier recyclen, clown army training (o.v.), GroenFront directe actie, houtsnijden uit gevonden hout,...
VOELEN-sessies: trance-dans (sjamanistisch), Radical Faeries (queer), zweethut (hele zaterdag), massage, impro-dans...
Denk eraan je eigen tent mee te brengen, een drinkbeker en zaklamp. Er zal een bar zijn waar je goedkoop en bio drank kan krijgen. Breng liefst géén plastic en blik mee, we willen zo weinig mogelijk afval !! Je kan wel een waterfles meebrengen om op te vullen...
Een aantal mensen zullen er een hele week doorbrengen om dingen op te zetten en af te bouwen: contacteer downtoearth@collectifs.net als je mee wilt helpen!
2 opmerkingen:
Het STROBOOG project
« Samen ontwikkelen op de werf van duurzame ideeën »
U bent geïnteresseerd in vernieuwing van ecologische bouw en wil daar ook toe bijdragen voor het milieu, wil er meer over weten, vindt het leuk om op een werf te staan, vindt milieu en amusement belangrijk…
dan is het stroboog project iets voor jou.
Het stroboogproject is de bouw van een huis (een stroleemgewelf) waar verschillende vernieuwende, goedkope, ecologische,“down to earth” en eenvoudige technieken worden toegepast en waar jij naar toe kunt komen om de vernieuwing een steuntje in de rug te geven.
Het project wil aantonen dat de natuur rond ons het meeste geeft van wat we nodig hebben om een ecologisch en economisch huis te hebben en dat het gebruik van deze materialen eenvoudig is.
We hebben geen grote hoeveelheden materialen (bulk) nodig die ver getransporteerd moeten worden over autostrades met vrachtwagens, materialen die gebrand moeten worden in ovens (cement, baksteen) en andere vervuilende fabrieksmaterialen. De kern van een ecologisch en economisch huis bevindt zich in onze omgeving tot onder onze voeten (grond). Er is wel kennis nodig om de materialen die de natuur geeft op de juiste plaatst en manier te gebruiken en daar vaak snufjes, hoogwaardige producten-processen of recyclageproducten aan toe te voegen. Het stroboogproject wil nieuwe kennis daarover genereren en kennis verspreiden en daar kun jij bij helpen.
Het is zeer belangrijk dat we allen ons verstand gebruiken en samenwerken in uitwisseling van ideeën. De zo bekomen oplossingen zijn meestal efficiënter, goedkoper dan wat de economie op de markt aanbied. Zo’n huis is ook een aangenaam en boeiend huis vol plezier en uitdagingen.
Hieronder worden de belangrijkste innovaties besproken. We vliegen er wel over. Alle uitleg erover wordt vervolgd op de werf...
De stroleemboog.
Dit is de kern van het project. Het huis heeft een dakconstructie waarbij de dragende elementen bestaan uit strobalen en “leem” aan de binnenkant en buitenkant. Dit is innovatief op wereldniveau.
Strobalen worden in België al vaak gebruikt in de woningbouw als isolatie in een houtskelet maar stro kan ook heel wat krachten dragen. (zie foto) Zo bestaan er constructies waarbij de stromuren het dak draagt. Door de grotere en stevigere nieuwe strobalen (“jumbo”bales) is de draagkracht van het stro veel verhoogd.
Als draagblok in een gewelf is stro nog nooit gebruikt nochtans is dat zeer interessant. De strobalen worden bijgesneden met de motorzaag aan de kanten zodat een “gewelf”baal ontstaat. Deze gewelfbaal wordt op de juiste manier geplaatst zodat een gewelf ontstaat (zie foto). Het strogewelf voor het gebouw is 90 cm dik en heeft in de binnenruimte een overspanning van 9 meter en is 5.5 meter hoog. Op de strobalen worden dan aan de binnenkant en buitenkant “leem” gespoten (8cm aan de buitenkant, 4cm aan de binnenkant) waardoor een stevige luchtdichte “sandwich”constructie ontstaat bestand tegen alle mogelijke windlasten. Daarop komt dan een EPDM folie en een groendak (of begroeing vanaf de grond). Het huis heeft geen ruiten in het gewelf,enkel ruiten aan de voor en achterkant (zie figuur).
“Leem”
“Leem” in de bouw is grond die vochtig toegepast wordt en bij het drogen keihard wordt. Het is een mengeling van klei, loess (of bodemkundige leem) en zand. Klei zorgt voor de binding, zand is nodig zodat het mengsel bij het uitdrogen niet te veel krimpt. In het project gebruiken we de grond (lichte klei) van het uitgraven van de fundering en kopen we zand bij.
De toepassingen van leem in het project zijn
∑ gestampte muren (terre pisé), deze bestaan uit 60% grond en 40% bijgevoegd zand. Beiden worden met elkaar gemengd met een frees. Dit mengsel wordt dan in de bekisting gebracht en hard aangestampt. Voor de aanstamping bestaan op de markt geen geschikte machines waardoor een proefmachine (op basis van een gerecycleerde autoveer en een electrische motor) ontworpen werd die op de werf proef draait. Na de aanstamping wordt de bekisting weggehaald en heb je een afgewerkte muur. De muur moet enkel nog enkele weken drogen. We zijn van mening dat gestampte grond één van de goedkoopste en meest ecologische technieken is voor het optrekken van binnenmuren. Bovendien heeft het een grote thermische massa.
∑ plaaster (30% grond, 70% zand). De grond wordt samen met zand en water gemengd in een trommel op de aftakas van de tractor. Dit wordt dan tegen de muren gesmeerd of gespoten. Voor de eindlaag gebruiken we verschillende kleisoorten vanuit de streek (rode, gele en lichtbruine klei) zodat we in het huis al kunnen spelen met verschillende kleuren.
∑ als deel van het stroleemgewelf: Bovenop het stro van het gewelf ligt 8cm leem en aan de onderkant 4cm. De leem heeft het gewelf voldoende gewicht en drukvastheid.
∑ Als eerste vloerlaag op de isolatie. Op de isolatie van de vloer (stro) komt 10cm leem (1grond, 1,5zand) die erop getrild wordt. Als deze laag droog is komt daarop een laag van schist stenen die gehaald wordt uit de rots die 100 meter van het huis ligt of een houtenplankenvloer of wordt de leem zo gelaten.
Met grond kun je enorm veel doen als je hem maar snapt! Het is een uiterst interessant bouwmateriaal dat altijd onder onze voeten zit, niet gebrand hoeft te worden en het is goedkoper, ecologischer en volgens mij ook arbeidsefficienter dan gips, gyproc,…. Het hoofdprincipe is hoe meer klei erin zit hoe minder water er mag inzitten om bij het drogen geen krimpscheuren te hebben.
Het warmtegevend composttoilet
De kloe van een goed en comfortabel composttoilet zit in de isolatie.
Wat wij uitscheiden is de bron van het nieuwe leven. Er zitten mineralen in die de planten laten groeien. Het is belangrijk een goede kringloop te hebben zodat watervervuiling voorkomen wordt en energieverslindende kunstmest niet nodig is.
Onze mest moet eerst verteren-composteren en wordt dan nuttig voor de planten. Dit gebeurd door bacteriën en schimmels. Deze organismen geven daarbij warmte en CO2 en water vrij. Hoe hoger de temperatuur hoe rapper de compostering (te hoog is ook niet goed).
In een goed geïsoleerd composttoilet is het rond de 50°C en je boodschap zie je direct verdwijnen in compost…Je hoeft zo je composttoilet maar 1of 2 maal per jaar te legen en je brengt extra warmte in je huis (+-50W/persoon).
Efficiëntere warmtewisselaar met minder drukverlies en zonder grondbuis
Bij de ventilatie van een uiterst energiezuinige woning is een warmtewisselaar nodig waarbij de binnenkomende lucht opgewarmd wordt door de buitengaande lucht. Dit gebeurt in een warmtewisselaar. De warmtewisselaars die in de passiefhuizen gebruikt worden zijn meestal tegenstroomplatenwarmtewisselaars. Omdat de warmtewisselaar niet mag bevriezen, laat men de binnenkomende lucht stromen door een buis in de ondergrond die de vorst uit de ingaande lucht haalt. Zeker in de Ardennen is zo’n grondbuis een dure investering (rotsige ondergrond). Bovendien is er een behoorlijke drukval op de warmtewisselaar die gecompenseerd door de ventilator (electriciteitsverbruik).
Daarom proberen we in het project een nieuw type te ontwikkelen, nl de keienbedwarmtewisselaar. Ze bestaat uit twee keien bedden (bv 2m lang, D=0.6m) waar afwisselend binnengaande en buitengaande lucht doorstroomt. Ze geven een complete energieuitwisseling (damp+warmte) en zouden daardoor een rendement van meer dan 100% hebben t.o.v. platenwarmtewisserlaar. En bovendien lijken ze goedkoper te zijn, hebben ze minder drukverlies en hebben ze geen grondbuis nodig.
Met een dergelijke warmtewisselaar heeft het huis meer damp in de lucht. Deze damp wordt gebruikt als verwarming met de latentewarmteopslag.
Latente warmteopslag
De latente warmteopslag is een bed van korrels van klei omgeven door hygroscopische zouten (CaCl2). Het gebruikt de damp van de lucht van het gebouw in de winterperiode om er warmte van te maken. De latente warmteopslag wordt ingedroogd in de zomermaanden met zonnewarmte en heeft een energieopslag capaciteit vergelijkbaar met water van ongeveer 400C° maar zonder lekverliezen. Ook hier zouden we dus proberen om een eerste prototype voor het gebouw te maken en te plaatsen.
Thermisch gordijn voor de ramen
De ramen in het passieve huis zijn de grootste warmteverliezers van het huis. Dit kan verminderd worden door nachtelijke isolatie met een thermisch gordijn. Het project zou een drielagige scherming met lage-emissiviteitsfolien willen uittesten zodat dat de beglazing tweemaal meer isoleert dan het driedubbele glas en het huis geen bijkomende verwarming meer nodig heeft.
En nog veel meer zoals warm water uit zonnewarmte en stalmest, stenenvloer die rechtstreeks uit rots aan de overkant van de weg wordt gewonnen, witte grond voor het huis om lichtwinst te maximaliseren, …
Dit zijn de belangrijkste activiteiten van het stroboogproject waar jij ook een stukje kunt in meehelpen en mee ontwikkelen op de werf.
De voorlopige timing is
∑ April: het bouwen van de voeten van het strogewelf in terre pisé
∑ Mei: Optrekken van het strogewelf
∑ Juni: het lemen van het strogewelf en afschermen
∑ Juli: binnenvloer en binnenmuren in leem
∑ Augustus: Beglazing + scherming
∑ September: warmtewisselaar + latentewarmteopslag
∑ Oktober: composttoilet
Interesseer het je, contacteer ons en dan spreken we wat af ! Wij wonen op een mooie plaats, hebben bedden, tenten en borden genoeg,…
Het stroboogproject
Filip en Andra Bronchart Carpentier
Moulin de Rahier 12
4987 Stoumont
080/862986
filip.bronchart@gmail.com
andracarpentier@hotmail.com
Een reactie posten